Televisió

De 1975 fins a 1983 i 1988

U de cuc va ser convidat a participar en el V Congreso Nacional de la A.E.T.I.J. (Asociación Española de Teatro para la Infancia y la Juventud), al Palacio de Congresos de Torremolinos (Málaga), el mes de març de 1975.

L’obra seleccionada va ser Supertot, degut a l’èxit que el seu muntatge havia obtingut des del moment de la seva estrena. Un èxit que es va repetir entre la nombrosa audiència d’especialistes assistents en aquest Congrés. La seva presidenta va exclamar “¡Caperucita ha muerto! ¡Viva Supertot!”

Entre els assistents, hi havia Martin de Blas i Luís Enciso (director i cap de programes de TVE2, a Catalunya). Feia temps que pretenien renovar la programació infantil de la cadena estatal, i van trobar en Supertot la pedra de toc. El grup va rebre la oferta de gravar-la, en castellà, per La Comparsa, el nou programa que es realizaría en els estudis de L’Hospitalet.

És ben cert que, en aquells anys 70, els “dramàtics” produïts en aquests estudis estaven molt acreditats a la resta de l’Estat, gràcies a la creativitat i la feina ben feta –tenint en compte els mitjans limitats de què disposaven– dels seus realitzadors: Antoni Chic, Sergi Shaaff, Lluís Mª Güell, Manuel Lara, Roger Justafré

Els components del grup haurien volgut que la gravació de Supertot fos en català, però era una gran oportunitat i no podien rebutjar-la. 

A partir d’aquesta primera experiència, el mitjà televisiu –tant en castellà com en català- va formar part de les activitats habituals del grup. De les adaptacions i traduccions al castellà se’n va fer càrrec en Francesc Alborch, el seu director.

Gran part dels seus muntatges van ser gravats, alguns en les dues llengües. També van participar en programes de nova creació. Va ser una època renovadora dels espais per a nois i noies i una porta oberta per a nous creatius. 

Alguns dels col·laboradors del grup van rebre ofertes per incorporar-se als equips de TVE2: Josep Mª Benet i Jornet, com a guionista; Sílvia Munt (abans de ser “La Colometa”), com a coreògrafa; Carme Barberà (actriu d’U de cuc), com a presentadora de Temps de Cançons; Francesc Alborch com actor; els pedagogs Miquel Obiols i Josep Mª Vidal, com a guionistes i realitzadors…

De totes les gravacions televisives d’U de cuc, només se n’han pogut recuperar algunes, aquelles que han superat el foc i les batzegades de més de quaranta anys.

Esperem que us sigui plaent revisar-les.

La comparsa

• Març de 1975: SUPERTOT (en castellà)
• Desembre de 1975: LOS DOS CLAUS

Un globo, dos globos, tres globos

• Abril de 1976: El sueño de Bagdad

Terra d'escudella

• Febrer de 1977: 7 capítols de TERRA D'ESCUDELLA
• Agost de 1977: 2 capítols de TERRA D'ESCUDELLA

Quitxalla

• Febrer de 1979: 2 capítol de TERRA D'ESCUDELLA

Xocolata desfeta

• 1981: EL GRAN CLAUS I EL PETIT CLAUS
• 1981: CONTES DE LA VORA DEL FOC
• 1981: KIKERIKISTE
• 1982: EL GRAN MÀGIC D'OZ

El carro de la farsa

• 1982: EL MAGO DE OZ
• 1983: LA VENTURA DE PINOCHO

Pica-puça

• 1988: EL CONTE DE MAI ACABAR


NOTA FINAL

Des de l’engegada de TV3, el setembre de 1983, desapareixen les produccions catalanes infantils a TVE2, que son traslladades a Prado del Rey.

Les diverses ofertes que U de cuc va fer a TV3 –a través de Josep Mª Güell– per continuar enregistrant els seus nous muntatges i una serie de nous guions (Estimada Mediterrànea, Llocs i Jocs, Qui són ells,…) no van ser tingudes en compte.

Material disponible

La comparsa

Supertot

març de 1975

Guió: Josep Mª Benet i Jornet Música: Pere Josep Puértolas. Traducció, adaptació per TV i direcció: Francesc Alborch. Disseny vestuari: Josep Massagué. Realitzador: Sergi Saaff

Recull de premsa i crítiques

Josep Mª BAGET HERMS

EL CORREO CATALAN. 3·10·1975

DE “SUPERTOT” EN “LA COMPARSA”

     […] Con esta serie de Luis Enciso, se abre sin duda una etapa de renovación de los infantiles a nivel estético y de contenidos. Veíamos el pasado martes Supertot, […] que puede quedar ya desde ahora como una de las claves maestras de esa renovación. […] El espléndido guión de Josep Mª Benet i Jornet se avala con la disciplinada y homogénea interpretación de U de cuc y una realización pletórica de inventiva y de recursos a cargo de Sergi Shaaff, manejando con extraordinaria pericia los medios de producción –no muy sobrados- de que disponía.

Josep Mª BAGET HERMS

CANIGÓ. 25·10·1975

“UNA AVENTURA DE SUPERTOT”

      […] Luis Enciso ha facilitat l’accés a la programació de T.V.E. de grups com U de cuc, Putxinel·lis Claca, Comediants, etc. […] Supertot s’adreça a un públic intel·ligent capaç de comprendre les al·lusions i les ironies d’un text. I cal remarcar que el públic infantil és intel.ligent, pot acceptar i copsar tota o una bona part dels matisos de l’esmentat guió […] És un espectacle divertit, atractiu, ple de sorpreses i d’emoció, que  els nens poden seguir bocabadats, car els herois pertanyen a llur formació i al seu món […] La Comparsa és una sèrie que mereix una gran atenció i, després del ressò que ha tingut Supertot, pot esdevenir un dels espais més remarcables de la nova programació que, finalment, sembla que es posa en marxa.

HOJA DEL LUNES. MADRID. 6·10·1975

¡POR FIN LA RENOVACIÓN!

      […] La programación infantil de Televisión Española estaba hasta ahora sometida a una programación descuidada y rutinaria […] Con La Comparsa se hace el primer intento serio para crear un auténtico “taller de experimentos” […] Y con respecto a Supertot, suscribimos modestament lo dicho  por Baget. […] Luis Enciso ha encontrado la gran via. Y ha dado, de paso, y por eso, un éxito relevante aTVE en uno de los específicos más ingratos y oscuros de la televisión mundial: el de los infantiles.

TV/eXpres. 4·10·1975

“UNA AVENTURA DE SUPER-TOT”

       […] Ignoro si tendrá continuidad esta serie de los Super-tot, con sus viñetas, sus acciones congeladas, sus “¡Crashh!”, sus “¡Ñiiiiic!, sus “¡Toing!”, sus “malos malísimos” y sus “buenos buenísimos”…Pero, de verdad, me gustaria que prosiguiera, y hasta que muchos padres que aborrecen cordialmente el “cómic”, se fijaran en el trasfondo y en la ironía de esta caricatura de los ”pulps” y, sobre todo, que ayudaran a sus chicos a captar el meollo.

       Fue Diderot quien dijo que, al hombre, además de enseñarle a leer, había que enseñarle a ver.

J. C. Colldeforns.

DESTINO. Del 9 al 15·10·1975

“Supertot” y nuevo tono para un programa.

       […] Ignoro si tendrá continuidad esta serie de los Super-tot, con sus viñetas, sus acciones congeladas, sus “¡Crashh!”, sus “¡Ñiiiiic!, sus “¡Toing!”, sus “malos malísimos” y sus “buenos buenísimos”…Pero, de verdad, me gustaria que prosiguiera, y hasta que muchos padres que aborrecen cordialmente el “cómic”, se fijaran en el trasfondo y en la ironía de esta caricatura de los”pulps” y, sobre todo, que ayudaran a sus chicos a captar el meollo.

       Fue Diderot quien dijo que, al hombre, además de enseñarle a leer, había que enseñarle a ver.

Montserrat ROIG

TELE/EXPRES. Octubre, 1975

DILIGENTS DESCOBRIDORS

      […] Post scriptum: Acabo de escribir este papel y veo a mi hijo absolutamente fascinado ante la tele. Hacen el Supertot de Benet, en una magnífica realización de Sergi Shaaff. Pienso que ojalá el mundo en que viva mi hijo en su madurez no esté lleno de papanatas; un mundo donde no ganen los fuertes. Donde gane la razón, la razón de los “diligents descobridors”.

Un globo, dos globos, tres globos

El sueño de Bagdad

abril de 1976

Guió: Josep Mª Benet i Jornet Traducció, adaptació per TV i direcció: Francesc Alborch. Música: Arxiu. Disseny vestuari: Josep Massagué. Realitzador: Antonio Chic

UN SOMNI, PROPER A UN MALSON AMB FINAL FELIÇ.

      Un temps desprès de gravar Supertot ens van proposar fer-ho amb El somni de Bagdad, també en castellà per a l´espai La Comparsa que s’emetia dintre del programa infantil Un globo, dos globos, tres globos. Però, La Comparsa es va eliminar de forma sobtada.

      Suposem que degut a les característiques formals del nostre muntatge   –força complicat per a ser traslladat al mitjà televisiu-, el cap de programes de TVE2 , ens va fer una nova proposta: gravar-la tal qual el text d’en Josep Mª Benet (en versió i traducció d´en Francesc Alborch), com una simple “aventura oriental”, sense tenir en compte les nostres incorporacions “cinematogràfiques”. I substituint els nostres actors i actrius protagonistes per actors i actrius professionals que en aquells moments eren força coneguts. Un veritable malson per a tots.

       Només en Pep Sais i en Kiko Gutierrez van conservar els seus personatges protagonistes. L’Anna Bosch i la Carme Barberà es van “sacrificar” pel bé del grup. La resta ens vam redistribuir el personatges secundaris i els “extres”. Però, durant la gravació vam tenir, més que un malson, un gran ensurt: durant una de les baralles a espasa, un moviment descontrolat li va fer un trau al cap a n’en Pep. Per sort, no va tenir conseqüències greus!

       La producció va ser esplèndida –al menys als nostres ulls-. Vam confraternitzar amb “stars” i vam fer amistat amb alguna d’elles. La emissió va ser un nou èxit per a tots. Encara que del nostre muntatge només en quedés  la lletra. HAPPY END!

Recull de premsa i crítiques

SALVADOR CORBERÓ

HOJA DEL LUNES. (24·01·1977)

“EL SUEÑO DE BAGDAD” en “Un globo, dos globos, tres globos”

     Quando  finalicen los capítulos del espacio dramático infantil “La Odisea” […] se procederá a la emisión de “El sueño de Bagdad” […] producida en los estudios barceloneses de Esplugas. […] Una reflexión muy divertida sobre el mundo del cine […] Es de destacar que la interpretación de esta breve serie ha corrido a cargo del grupo “U de cuc”.

 

JEROMIA VIDAL

TELE-PROGRAMAS. (28·01·1977)

    […] un intento de “revival” de las aventuras de Maria Montez […] un espectáculo muy visual […] pero que pone en tela de juicio a la sociedad occidental.[…] La interpretación corre a cargo del grupo “U de cuc”, reforzado por actores como Magda Minguillón, Peña, Angelat,… Fue una grabación muy laboriosa. Se grabó en diez días.

TELE-RADIO. (Del 31·01 al 6·02·197)

    […] Se trata de una mini-serie de dos capítulos  […] Se intenta recrear aquel mundo mágico de aventuras que tenía por escenario Arabia […] Una versión perfectamente tópica, aunque… ciertamente desmitificadora.

Terra d'escudella

febrer de 1977

Els cinc primers capítols van ser:

  • EL PRIMER TREN: BARCELONA-MATARÓ
  • UNS CICLISTES DE PEGA
  • EN COTXE, A LES FALLES DE VALENCIA
  • EN AVIÓ, CAP A MALLORCA
  • EL SUBMARÍ D’EN MONTURIOL

Guió: Miquel Obiols i Josep Mª Vidal Direcció: Francesc Alborch. Disseny vestuari: Josep Massagué. Música: Ara va de bò Realització: Lluís Mª Güell Assesors pedagògics: Montse Camps, M. Obiols i J. Mª Vidal

Vídeos

UNS CICLISTES DE PEGA

EN COTXE, A LES FALLES DE VALÈNCIA

EN AVIÓ, CAP A MALLORCA

Una mostra dels dissenys (Josep Massagué)

LA COLLA, L'AVI I LA BOTIGA

VIATGE EN AVIÓ

EL SUBMARÍ

L'EQUIP

Recull de premsa i crítiques

Carme AMFOSSO

MUNDO DIARIO. 6·03·1977

“U DE CUC” Y ”ARA VA DE BO”: EL JUEGO DEL TEATRO EN EL MUNDO INFANTIL

      En el corresponent pdf podeu llegir l’entrevista complerta que la periodista Carme Anfosso va fer als responsables dels grups “U de cuc” i “Ara va de bo” sobre la nova etapa d’aquest ambiciós programa televisiu.

Juan Fco de Lasa

Tele/eXpres. 12·03 y 20·08·1977

De Terra d'escudella a El monstruo Sancheztein

      […] estuve viendo el programa Terra d’escudella, y quiero felicitar al grupo U de cuc por los resultados que alcanzaron en esta primera singladura, dentro de su nueva temática, que consistirá en el recorrido que un grupo de amigos hace por los países catalanes utilizando los más diversos medios de comunicación […] me acordé de ciertas palabras del director de U de cuc, Francesc Alborch, quien decía no hace mucho que “hay que trabajar de firme porque los niños están cada vez más mediatizados por emisiones televisivas que son erróneamente infantiles”[…] y me vino a la memoria uno de los últimos programas de esta chorrada intolerable que se transmite todos los lunes por la tarde desde Prado del Rey con el título de El monstruo Sancheztein (que es un insulto a la inteligencia de los chicos a quienes está destinado) y lo comparé con el impagable “Terra d’escudella” – cuyo estupendo capítulo dedicado a Monturiol e interpretado por el grup “U de cuc” volvió a darse el sábado.

Carlos MARIMON

LA VANGUARDIA. 20·01·1977

Noticias breves

      Siguiendo la trayectoria adoptada por el programa infantil que se emite a través del programa regional “Terra d’escudella”, en el próximo mes de febrero se incorporarà al mismo el grupo teatral “U de cuc” que grabará varios capítulos. 

      “U de cuc” sustituirá a “Els Joglars” el cual a su vez sustituyó a “Els Comediants”. Con esta sucesión de grupos el programa “Terra d’Escudella” ofrece una interesante gama interpretativa que permite una eficiente aproximación a las distintas tendencias artísticas del país.

 

MUNDO DIARIO. 4·01·1977

EL GRUPO “U de cuc” A “TERRA D'ESCUDELLA”

Buscan coherencia y calidad en el programa.

      […] Francesc Alborch, su director, nos dice de su incorporación: “Estamos trabajando intensamente en ello. El medio televisivo, tan diferente del treatral, nos obliga a un estudio mucho más minucioso del gesto, la voz y el ritmo de cada situación y de cada personaje”

HOJA DEL LUNES. 31·01·1977

      “La experiencia adquirida –añade– durante la grabación de anteriores espacios y la colaboración con el realizador, nos es de gran utilidad para obtener la pretendida fuerza expresiva y poder ofrecer al espectador infantil una mayor cantidad de sugerencias”

TELE-RADIO. Del 7 al 13·02·1977

      “La parte musical, según nos explica, correrà a cargo del grupo “Ara va de bo” cuyas características se ajustan perfectamente a las del tratamiento que darán a los correspondientes capítulos del programa.”

      […] “U de cuc” es un grupo de profesionales. “Así nos consideramos porque aplicamos el máximo rigor a nuestro trabajo.”

Mª Angeles LLINAS

Tele/expres. 9·02·1977

En “Terra d'escudella”

      […] Desde principios del pasado año empezaron a grabar para televisión sus mejores representaciones (en el programa La Comparsa) […] El grupo ha tenido siempre críticas favorables, pues Supertot fue considerado como un hito […] “Los guionistas de los cinco capítulos que grabaremos son pegajosos (asesores del grupo) y nos dan libertad para que nosotros adaptemos sus guiones.”

      […] “El problema es que ”Terra d’escudella” no se emite más allá de los países catalanes y en Madrid no tienen ni idea de lo que aquí sucede.” […] “La Comparsa” un programa de similares características (en castellano) que se emitía el año pasado a nivel de toda España, dejó de grabarse de golpe por órdenes superiores.”

 

Anecdotari

CARME: “Ens ho vam passar molt bé gravant a la tele Terra d’escudella. Em fa l’efecte que tots ens vam tornar a sentir nens i nenes jugant. Van sorgir frases que van passar a formar part del vocabulari “U de cuc« 

  • “És un grup de gent de Montgat!” es va convertir en “És un grup de gent damunt d’un gat”.
  • L´exclamació de la Lisa: “Fogoner, fogoner, què passa?!”
  • “No falla, és ella, és la falla Valenciana de  Terra d’Escudella!”
  • “Escolti, que jo tinc un horari!”

Hi va haver un episodi que hagués pogut acabar malament. Era el dedicat al primer vol Barcelona- Palma de Mallorca. Començava que jugàvem amb avions de paper, llançant-nos per un tobogan i rebolcant-nos en una pila de boles de porexpan que dèiem que eren núvols. En el moment en que lo Jaume era dalt de tot del tobogan, aquest es va tombar i va caure sobre la pila de porexpan on érem l´Oscar Mas, el Pere Raich i jo. Per sort, no va caure a sobre de cap dels tres. Com que estàvem com “enterrats” sota les boletes, no ens vam assabentar de res, només dels crits de la gent que ens treia d’allà i ens preguntavem si estàvem bé. Lo Jaume sí que es va fer mal al peu que li va quedar atrapat entre dos graons de l’escala del tobogan, i es va desmaiar de l’ensurt que havia tingut. A les fotos es veu com, després de l’incident, el tobogan està lligat amb unes cordes, des de dalt.

 

Terra d'escudella

agost de 1977

Dels dos següents capítols gravats només tenim documentació fotogràfica d’un d’ells, titulat JOCS  DE  TAULA: ESCACS  I  DOMINÓ

Guió: Miquel Obiols i Josep Mª Vidal                Direcció: Francesc Alborch  Disseny vestuari: Josep Massagué    Música del 1er capítol: Companyia Elèctrica Dharma. Música del 2on capítol: Jaume Arnella i Rafael Sala Assessors pedagògics: Montse Camps, M. Obiols i J. Mª Vidal      Realitzador: Sergi Shaaff 

quitxalla

febrer de 1979

(Només es disposa d´aquest retall de premsa)

Recull de premsa i crítiques

Josep Mª BAGET HERMS

LA VANGUARDIA. 16·10·1979

De “Terra d´escudella” a “Quitxalla”

       […] De la media hora semanal de “Terra d’escudella” hemos pasado a casi una hora y cuarto en “Quitxalla”. Este nuevo espacio comprende diversas actuaciones […] se mantiene el guión dramático de “Terra d’escudella” a cargo de su equipo de escritores. […] “Quitxalla” acusa, empero, una cierta desigualdad en sus contenidos y una falta de rodaje. El paso de la imagen filmada y en color a la grabación en vídeo y blanco y negro supone un evidente hándicap […] la parte encomendada al antiguo equipo de guionistas de “Terra d’escudella” es la que mejor funciona […] y en cuanto al guión interpretado por el grupo “U de cuc” se mantuvo en los límites de calidad ya habituales en la anterior emisión.