La Caixa i el teatre a les escoles

El camí cap a la professionalitat

El camí cap a la professionalitat els el va obrir La Caixa que va convidar grups i companyies teatrals a participar en una gran campanya de Teatre a les Escoles. S’hi va apuntar tothom. S-hi van crear nous grups. Alguns amb experiència en aquest camp i d’altres sense tenir-ne.

Quan els responsables d’aquesta campanya començaven a plantejar-se-la, van convocar, conjuntament, Joan Font, de Comediants i Francesc Alborch, d’U de cuc. Els van demanar assessorament. Volien conèixer les seves opinions i que els posessin al corrent sobre les característiques del col·lectiu al qual pensaven incorporar-se: noms destacats, contactes, productes, tarifes, necessitats bàsiques, etc. Comediants i U de cuc, en aquell any 1977, els mereixien total confiança. Cal destacar – com a anècdota- el desconcert que, als de La Caixa, els va provocar la diferència d’abillament entre els dos convocats: la d’en Joan, colorista i estudiadament informal i la d’en Francesc, totalment formal, amb americana i corbata (acabava de sortir de les oficines on treballava). No acabaven d’entendre que en Francesc es dediques, també, a la faràndula.

Després de les degudes deliberacions, els integrants del grup en aquells moments van decidir que U de cuc participés en aquesta campanya. Això va fer que alguns d’ells es replantegessin la seva continuïtat. Les representacions eren en horari escolar i moltes vegades en poblacions diferents. La compaginació amb altres feines era difícil. Però, el nombre considerable d’actuacions previstes assegurava una certa disponibilitat econòmica i senyal d’una eventual professionalització. Com era d’esperar van haver-hi baixes i altes i, també, replantejaments  tant de caire personal com de grup. Es van crear dues, i en alguns moments tres- companyies, la qual cosa els permetia mantenir les representacions familiars dels cap de setmana, mentre les altres també ho feien per escoles i festivals per Catalunya i la resta de l’Estat.

La campanya del Teatre a les Escoles, de La Caixa, va ser un punt d’inflexió per a U de cuc. N-hi van haver d’altres…

Composició i característiques del grup

Normes de treball