Mar-U

L’origen de la rondalla de l’origenTEMPORADA 1987-1988 i 1989

Documents

Cartell

Les Dades

No es disposa de dades.

Presentació

     MAR-U és un projecte adreçat  a nens- joves de 6 a 14 anys, per ser realitzat en espais a l’aire lliure.

La seva estructura és:

  1. Els actors-monitors conten una rondalla: L’ORIGEN DE LA RONDALLA DE L’ORIGEN.
  2. Els nens, ajudats pels actors- monitors, realitzen uns tallers. El seu objectiu és construir els elements necessaris (vestuari, màscares, caps grossos, instruments musicals, utillatge, etc.) per a dur a terme la posta en escena
  3. Els nens i els actors- monitors dramatitzen la narració, acompanyada de la música corresponent. 

Sinopsi argumental

     D’una mar quieta i de l’espai infinit en neix la Natura que, en bellugar-se, produeix els vents, i en passejar damunt la mar produeix esquitxos i gotes d’aigua. 

     Els vents, tot jugant amb les gotes d’aigua, fan els núvols que, en xocar els uns contra els altres, produeixen la primera tempesta: els llamps, els trons i la pluja.

     La Natura agafa un manat de llamps i en fa el sol, la lluna i i les estrelles.

     El sol i la lluna, tot jugant, fan el temps: el dia i la nit.

     El sol s’acosta al mar, que fuig esporuguit i deixa al descobert el seu fons: la terra.

     La Natura, en veure la terra nua com un gran desert, plora. Les seves llàgrimes es converteixen en rius i llacs.

     La Natura s’adorm i en quedar-se-li enganxada la cabellera verda en la terra, es produeix la vegetació.

     Com que s’avorreix, la Natura es posa a fer figuretes de fang que representen tots els animals. La mar els dóna vida.

     La Natura ajuda a evolucionar els animals fins l’aparició de l’home.

Sinopsi dinàmica

     En arribar al lloc destinat a la representació, els components d’U de cuc demanen la col·laboració dels nens que hi són presents, per a  delimitar els espais de treball i representació. Col·loquen les tanques i les cintes de plàstic de diferents colors. (Temps estimat: 30 min.)

     Un cop creat l’espai escènic, tots els nens en surten i es situen al seu voltant. Els actors- monitors, que van vestits amb els colors bàsics, van escollint els seus col·laboradors i els identifiquen tot pintant-los la cara amb el seu color. A partir d’aquest moment poden tornar a entrar a l’espai acotat. (Temps estimat: 15 min.)

     A partir del moment en que es determina, o bé, que ja hi ha el nombre de nens suficient, o bé, que ja és l’hora de començar, es tanca l’accés a l’espai i els actors- monitors conten la rondalla als nens del seu grup. (Temps estimat: 15 min.)

     En acabar d’explicar el conte, s’inicien els treballs de construcció, enganxat, pintat i retallat dels elements assignats a cada grup. (Tems estimat: 1 h.)

     Quan s’ha acabat el temps destinat a tallers, els que s’han dedicat a construir instruments musicals, inicien la dramatització. Una narradora dinamitza, a través dels altaveus, les accions que han d’anar fent els nens, orientats pels actors- monitors que també les van fent. (Tems estimat: 45 min.)

     Al final de la representació hi ha una gran desfilada de tots els nens amb els elements o personatges que han construït i que s’enduen, com a record, a casa seva.

Fitxa artística

L’ORIGEN DE LA RONDALLA DE L’ORIGEN de Jaume Grau Rosell

Repartiment

Raquel CAPDET………………………………………….. NARRADORA

Julio ÁLVAREZ / Pere MARTÍ……………………….. MONITOR

Juanjo MAVARRO……………………………………….. MONITOR

Jaume GRAU………………………………………………. MONITOR

Carles BERTRAN i Pere MARTÍ……………………. MUSICS
 
     Els nois i noies del públic representen els altres personatges que apareixen durant la representació: estels, núvols, peixos, ocells, animals i vegetals diversos, elements i fenòmens atmosfèrics, etc.

Fitxa tècnica

Dramatúrgia………………………………………………. Francesc ALBORCH

Lletra de les cançons………………………………….. Jaume GRAU

Música……………………………………………………….. Carles BERTRAN

Disseny vestuari, barrets i telons……………….. Juanjo NAVARRO

Realització vestuari…………………………………….. Teresa TERRADAS

Realització barrets……………………………………… MERCADER

Realització telons……………………………………….. Carme LLOPART

Disseny de l’escenografia…………………………… Jaume GRAU

Realització…………………………………………………. Galinox, S.A.

Disseny gràfic……………………………………………. Hardering

Assessorament pedagògic…………………………. Julio ÁLVAREZ

Assessorament general……………………………… Francesc Alborch

Direcció……………………………………………………… Colectiva

Producció…………………………………………………… U DE CUC, S.A.

Galeria d'imatges

Recull de PREMSA I crítiques

XX

LA VANGUARDIA. 08·07·1988

El grupo U de cuc estrena el montaje infantil “Mar- U” en el ciclo Estiu a l’Eixample.
 
     […] Se representarà los días 13, 20 y 27 de este mes en la Plaza Tetuan, los Jardins Montserrat i los Jardins de l’Alguer, respectivamente, con entrada abierta a todo el público.

Ferran LLAVERIA

AVUI. 08 i 23·07·1988

AGENDA INFANTIL.

     […] És un espectacle- taller de participació, que permet als nois i noies muntar tot un espectacle basat un una rondalla, al llarg de tres hores que finalitzen amb la seva representació a càrrec dels propis nois.

Cartelera de los niños

EL PERIÓDICO. 24·07·1988

U de cuc y su Taller- Espectáculo en Sant Antoni (Jardinets de l’Alguer)

    Original actividad gratuïta.  Pueden participar de 50 a 150 niños y niñas. Patrocina: Consell de Districte de l’Eixample.

Carlos VELASCO

EL ADELANTO. Salamanca. 20·09·1988

Buena acogida del espectáculo teatral para niños ofrecido ayer en el parque de la Alamedilla. (Y también, el domingo por la tarde en el parque de San Francisco)

     […] “Mar- U” esta basado en textos de la obra “El origen de la leyenda del origen” , del autor Jaime Grau Rosell. Dicho espectáculo, que despertó la curiosidad de un nutrido grupo de jóvenes, estaba incluido en el programa de Ferias y Fiestas de este año.

 

I. TRUJILLO

LA GACETA REGIONAL. Salamanca. 20·09·1988

Gran éxito del grupu teatral “U de cuc” en la Alamedilla.

     […] Estos actores han querido, ante todo, ofrecer a los niños la magia del teatro, ese maravilloso mundo, del que no muchas veces pueden disfrutar […] En realidad, más que teatro es la fantasía de un juego, una especie de pantomima en la que el niño puede expresarse con total libertad. […] Este grupo ha sabido, sin duda, llegar al corazón de los pequeños.

BUTLLETÍ DEL MOVIMENT RIALLES. Octubre de 1988.

L’espectacle del mes. “MAR- U”: L’ORIGEN DE LA RONDALLA DE L’ORIGEN.

     […] Heus- ací una bona manera d’interessar els nens pel teatre: fent-ne. I una bona manera, a més, de donar vida a un espai i d’ocupar un temps en festes i activitats a l’aire lliure, sovint ben mal aprofitades,sobretot quan es tracta del infants. Ells s’ho passen bé preparant la representació i fent-la, i el públic, els pares sobretot, gaudeixen d’uns resultats escènics a vegades sorprenents.

ELS ESPECTADORS OPINEN

Elisabet: A mi m’ha agradat tot. Jo era una flor. La cançó del sol era molt divertida. M’ho he passat pipa quan xocaven els núvols i moltes coses més.

Ruben: Els núvols xocaven molt fort i feien que caiguessin gotes d’aigua i que els arbres creixessin. I, després, el sol va fer que, on havia plogut, sortís l’Arc de Sant Martí.

Jordi: Els nens i les nenes tenien uns collarets penjats del coll, amb dibuixos que deien el que eren: un arbre, una gota d’aigua,…

Cristina: Jo i la Mireia érem uns estels, la Sonia era el vent i la Lucía era un ocell. Quan va sortir el sol, que portava “maracas” a les mans, va aparèixer l’Arc de Sant Martí, que tenia uns colors molt bonics.

Noemí: M’ha agradat tot perquè les cançons eren molt boniques i perquè era per a nens, no per a persones grans. La que més m’ha agradat de les cançons ha sigut la de “Terra, Mar i Aire, el Caos hem vençut!”.

U de cuc

Galeria de dibuixos