TEMPORADA 1973-1974
Documents
Les dades
- Estrenada el 2·12·1973 al teatre Romea de Barcelona, dintre del XIV Cicle CAVALL FORT
- Des del 12.12.1973 fins al 13·6·1974 es va representar 12 vegades a 11 llocs diferents.
- 2.400 espectadors en total
Sobre els autors
La representació que avui us oferim dins el XIV Cicle de Teatre Cavall Fort, es basa en una obra escrita en llengua gallega per un jove autor, Euloxio R. Ruibal. Aquesta obra es diu O roubo do aparello, és a dir, “El robatori de la màquina”, i va obtenir una menció honorífica en un concurs de teatre infantil, convocat per l’Agrupació Cultural “O FACHO”, de la Corunya.
Euloxio R. Ruibal va enviar un exemplar de la seva obra a L’Institut del Teatre de Barcelona, on va tenir ocasió de cenèixer-la un jove escriptor català, Jordi Coca, el qual, amb molt d’entusiasme, en va fer una traducció fidel, que era el que creia que havia d’arribar al públic. Però al teatre, segons ens diu el mateix Jordi Coca, és un mon complicat, en el qual intervenen tants factors i tantes persones que difícilment arriba a l’escena allò que l’autor havia escrit. I, així, l’obra que ara veureu representada resulta força allunyada de l’original d’Euloxio R. Ruibal. Tohom, però, hi ha treballat amb entusiasme i convicció i així estem segurs que us arribarà un espectacle digne i que els esforços de tots plegats no hauran estat fets perquè sí.
Jaume Melendres
Sobre el tema de l'obra
Entre cançó i cançó “UN INVENT EXTRAORDINARI” ens conta com no és lícit de disposar d’allò que pertany a tots: en aquest cas la meteorologia, controlada gràcies a una màquina que regeix el temps en benefici d’uns pocs i en contra dels interessos de la majoria.
X. Fàbregas
Recull de premsa i crítiques
XAVIER FABREGAS
Serra d'Or
La novetat absoluta (del XIV Cicle de Teatre de “Cavall Fort») va ésser «Un Invent Extraordinari» d’Euloxio R. Ruibel, un dels autors Joves més interessants del teatre gallec actual. A partir de la traducció literal de l’original gallec, «O roubo do aparello», que realitzà Jordi Coca, l’equip de Jocs a la Sorra inicià una sèrie de transformacions fetes col·lectivament, i Jaume Melendres fou encarregat del diàleg final.
Sota el guiatge d’Ignasi Roda, “Un Invent Extraordinari” resultà un espec tacle de molta vistositat, una mena de “Màgic d’Oz” galaico-català: can ons, corredisses, personatges que sofreixen metamorfosis amb disfresses inversemblants, i una escenografia àgil i brillant de Josep Massagué i Jacobo Ruibal.
Entra cançó i cançó «Un Invent Extraordinari» ens conta com no és lícit de disposar d’allò que pertany a tots -en aquest cas la meteorologia, controlada gràcies a una màquina que regeix el temps- en benefici d’uns pocs i en contra dels interessos de la majoria.
SALVADOR CORBERO
HOJA DEL LUNES.
La diversión
… los integrantes del grupo Jocs a la Sorra han intentado hacer algo cercano al teatro total, incluyendo toda clase de elementos escénicos al texto: canciones, bailes, música… Lo que han logrado, con las salvedades de rigor es una comedia musical, con referencias cercanas al teatro americano y a la revista a la francesa. Antecedentes nada malos, por cierto.
Es evidente que encontraron la clave de la diversión, teniendo en cuenta la condición infantil del público que acudía al estreno, pues en su logro se pusieron imaginación, inteligencia y entusiasmo. Y esto se encuentra en todos los elementos que giran alrededor de «Un Invent Extraordinari», al que, por tenerlo todo, ni siquiera le falta una referencia crítica fácilmente identificable.
Joaquim Vila
Destino
A pesar de la sencillez de la línea argumental y del complejo proceso de elaboración que la obra de Ruibal ha sufrido, «Un Invent Extraordinari» no es una obra fácil. No lo es por los mismos personajes que la acción impone -un agujero, una fuente, un perro, un búho…- Pero la representación alcanzó momentos de gran brillantez; momentos que revelaron un interesante trabajo de dramaturgia. Estos momentos -en los que pueden incluirse el «Duet de la veïna i l’avi Maties» o la «Cançó del baro Meu-Meu»- hicieron que el espectáculo mantuviera la atención de todos y buena parte del público lo siguiera con verdadero interés.
X.F.
Serra d'Or
… L’èxit creixent dels cicles «Cavall Fort» al Romea n’ha fet proliferar molts d’altres, tant als barris de Barcelona com a tot Catalunya. «Un invent extraordinari» ha estat un dels espectacles més programats…
Estreno de «Un invent extraordinari», en el Ciclo de Teatro Infantil de Cavall Fort.
Resulta admirable la forma como se desarrolla en ei escenario de este teatro Romea el Ciclo de Teatro Infantil que, bajo el patrocinio del Ayuntamiento, organiza Cavall Fort. En la sesión matinal celebrada el último domingo se estrenó, en versión catalana de Jordi Coca y Jaime Melendres, la fantasia escénica «Un invent extraordinari», original del autor gallego Eulogio Ruibal.
Se trata de un animado y muy divertido espectáculo, en el que la interesante trama da ocasión a escuchar graciosas canciones y presenciar vistosas evoluciones coreográficas. Todo ello revistió el mayor atractivo, debido a lo irreprochable de la interpretación.
La representación obtuvo un clamoroso éxito, y tanto los pequeños como sus acompañantes salieron muy complacidos del espectáculo, que rieron a gusto y aplaudieron con entusiasmo.
Anecdotari
La Xina posa en marxa un pla per manipular els núvols i les pluges del país.
Creixen les suspicàcies amb el major projecte d’enginyeria climàtica.
La Vanguardia, 21·2·2021